Fläder

Flädern (Sambucus nigra) är en snabbväxande, långlivad buske som kan bli flera meter hög och bred.

Det finns olika arter och de flesta vill ha mycket sol.  

Går bra att ha som solitär växt eller som ett tjockt buskage med flera buskar. 

Får vackra vita blommor i maj till juli som luktar somrigt gott. Efter sommaren blir bladen höstfärgade.

Känd för sin flädersaft (se recept längre ner) som görs främst av blommorna. Bären kan också användas till saft eller varför inte till vin eller gele. Observera att det dock är viktigt att inte äta de svarta bären råa.

Det är av äkta fläder du kan göra saft. Sommar-  eller druvfläder (falsk fläder) är giftig och ska absolut inte förtäras. De har röda bär.

 

Köp färdig planta

Färdig planta i kruka kan man odla under hela säsongen och i större delen av landet (växtzon 1-5) karta växtzoner

Den trivs bäst i ett soligt läge, använd näringsrik och humusrik jord och som med det mesta man planterar så behövs mycket vatten initalt.

Ta egna sticklingar

Plantera sticklingar inomhus och på hösten. Ta en gren med en knopp på och sätt den i en väldränerad kruka med jord blandat med lite sand.

Plocka ut och plantera nästa vår (mars-april).

Skötsel och beskärning av fläderbuskar

Flädern kan beskäras redan året eller åren efter att den är planterad. Görs under tidig vår. Därefter kan flädern gallras ungefär vart 3e år.

Flädern är väldigt tålig och kan klippas ner helt.

Här kan man välja att skapa en lummig buske eller forma till ett träd. Om det är träd som önskas väljer du ut bäst lämpad stam och kapar bort resterande.

 

Flädersaft recept

1 liter smarrig flädersaften

12 fläderblomsklasar (desto större ju bättre)

1 citron

700g socker

½ matsked citronsyra

Gör så här:

  • Koka upp vatten och häll i socker och syra till en sockerlag
  • Ställ av kastrullen
  • Skölj fläderblomsklasarna och citronerna
  • Skär citronerna i skivor
  • Häll sockerlaget över fläder och citronerna
  • Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp över natten
  • Provsmaka och häll eventuellt på med mer vatten till önskad styrka.