Ta hand om trädgården inför vintern

 

skottkarra(1)

1. Ta bort oönskade träd och buskar

När löven har trillat av och växtvärken stannat men innan tjälen kommit så är det ett bra läge att ta bort oönskade träd och buskar. Det är betydligt enklare än när växtkraften på våren drar igång.

2. Plantera nya träd och buskar
Hösten är också ett utmärkt tillfälle att  plantera nya träd och buskar. Varför inte ett nytt äppleträd?

3. Ta hand om dina perennerna
Städa upp bland dina rabatter. Ta bort där det behövs och plantera ut där det ser glest ut. Du kan enkelt klyva de flesta perenner med en planteringsspade

4. Plantera ut nya lökar

Släng ut tulpan och andra vårlökar i trädgården så kommer dem fint nästa år.

5. Beskär träd och häck
När löven har fallit av är det perfekt att beskära träd och gallra ur buskar. Det är dock inte alla träd som mår bra av att beskäras nu så läs på om ditt specifika träd eller växt. Kika runt här på skötselråd.se så finns en hel del matnyttigt.

6. Kompost
Är du en av oss som gillar kompost så är det en bra tid att ta upp fallfrukt och löv som dräller runt i din trädgård. På så vis slipper du åka iväg med det till tippen och får på köpet en bra jord till kommande säsonger.

7. Förbered din gräsmatta inför vintern
Klipp inte gräset lika kort som under sommaren utan höj successivt så att gräset är runt 5 centimeter när det är dags att sluta klippa inför vintern. Då kommer gräset stå emot kyla och frost bättre samt klara av både att kliva på med vinterkängor och tyngden av snö.

8. Städa din trädgård

Ta in allt du är rädd om och som inte är frostsäkrat. Det kan vara dina verktyg eller olivträdet i lerkrukan. Glöm inte att tömma vattenutkastaren från vatten så att det inte spricker vid frosten.

9. Planera din trädgård för framtiden

När väl snön och kylan bitit sig fast är det perfekt att fundera på hur du vill att din trädgård ska se ut nästa år? Vad gick bra och mindre bra under detta år? Vill du ha fler träd och buskar? Mer skörd?