Murgröna utomhus

murgrona
Murgröna skötsel
Murgröna (Hedera helix) trivs lika bra i en kruka inomhus (det går att läsa mer om här) som utomhus.

Murgröna som utomhusväxt är tacksam, växer fort och kräver inget särskilt av dig som vårdnadstagare. Det är snarare så att det arbete som krävs är att hålla den stången så att den stannar kvar och växer där du tänkt att den ska vara. Den kan lätt kväva andra växter, träd och blommor.

Murgröna kan bli gammal. Enligt monumentaltrees.com så finns den äldst dokumenterade murgrönan i en ruin i Belgien och är runt 165 år (länk dit hittar du här.

Murgröna placering
När vi införskaffade vårt första hus så ingick en vägg med murgröna som växte fritt på en av husets tegelväggar. Väldigt vacker men givetvis ingen succé för huset. Även om vi direkt sa att murgrönan måste bort så trodde vi nog inte att det skulle vara så illa. Murgrönan hade klättrat sig långt in genom tegelbruket och det slutade med att vi var tvungna att bygga upp hela väggen.

Murgröna är perfekt som insynsskydd, det går enkelt att “styra den” genom att dra några längder murgröna runt ett staket, träd eller vad som helst egentligen. Se till så att det inte är något du är rädd om dock. När man drar ner murgröna så sitter “fötterna” kvar och de är inte roliga att försöka få bort.