Sköta om sin katt

katt-skotsel

Självständiga, opålitliga, egocentriska och lata. Inte konstigt att vi människor älskar dessa charmiga små lustmördare.

Katt eller guldfisk?

En katt kan i bästa fall bli uppåt 20 år. Det är en långsiktig relation och att skaffa katt är ett beslut som ska vara väl genomtänkt. Du kan inte längre bara dra på en spontanresa till München och hinka öl ur överdimensionerade glas, utan att ha fixat kattvakt först

Ett tips är att testa dig och familjen innan ni skaffar katt. Ja, alltså ett allergitest och inget annat! Det är få saker i sällskapsdjursbranschen som är tråkigare än att få lämna tillbaka er 20 veckors kattunge för att det visar sig att minsta barnet är pälsdjursallergiker.

Precis som med alla sällskapsdjur gäller det att bestämma sig för vad det är för en typ av katt man vill ha. En katt kan i bästa fall bli uppåt 20 år. Det är en långsiktig relation och att skaffa katt är ett beslut som ska vara väl genomtänkt. Om tester visar sig vara ok och den långa “bindningstiden” inte är ett hinder så….Grattis! Ni kommer snart bli med katt! Om inte så rekommenderar jag en titt på den här sidan för ett alternativt sällskapsdjur.

Behovsanalys och processflöde

Då så, dags att bestämma vad det är för en lurvig (eller olurvig) rackare som är bäst lämpad för er.

Innekatt vs. utekatt

Ska katten vara inne eller ute? Det hela är såklart upp till er. Det viktigaste är att frågan har varit uppe på tapeten. Det handlar mycket om förutsättningarna för den blivande katten. Det vill säga, är det en dyr stamtavle-alfa-katt ni är ute efter så behöver åtminstone tanken finnas på att sådana djur kan bli stulna. Bor ni i en vindsvåning i centrala Mexico City så kanske också innekatts-konceptet är att föredra. Det kan vara bra att veta dock att gå från innekatt till utekatt brukar inte vara några problem men att göra tvärtom är betydligt svårare.

Raser och egenskaper

Vad för personlighet/egenskaper är det som ni efterfrågar i ert kattval? Allergivänlig (nåja, det finns åtminstone de raser som är enklare för pälsdjursallergiker att vistas tillsammans med), snackig, social och så vidare.

Hur ska katten se ut? Visst, det är insidan som räknas och allt det där men i mitt tycke är det svårt att slå utseendet på en cool bengalkatt.