Gjutjärnsgryta

I vårt hushåll har vi en väldigt stor gjutjärnsgryta som vi gillar att tillaga storkok i. Med tanke på hur mycket mat det blir i grytan efter flera timmars hackande, skärande och puttrande i köket så kan det kännas skönt att bara slänga in grytan i kylen över natten och ta hand om infrysningen av portioner dagen efter. MEN NEJ, låt aldrig mat stå i grytan över natten, det har vi lärt fått lära oss den hårda vägen.

Efter användning ska grytan/pannan diskas nog enbart med varmt vatten. Använd absolut inget diskmedel eller andra produkter. Det kan kännas svårt att få grytan ren utan diskmedel, men använd bara riktigt hett vatten så brukar det bli rent till sist. Låt sedan grytan torka genom att ställa den på spisplattan på svag värme en liten stund.

För att grytan ska må bra, ska den nu smörjas in med matolja (eller annat fett). Sätt grytan på spisplattan igen, men denna gång på hög värme. När gjutjärnsgrytan sugit åt sig oljan så smörjer du in den med matolja igen. Denna procedur upprepar du tills grytan inte längre suger åt sig något fett.

Tänk på detta

–          Använd aldrig diskmedel

–          Använd aldrig stålull

–          Låt aldrig din gryta självtorka

–          Låt den aldrig stå i vatten eller stå våt (detta innebär även att aldrig låta mat stå i den över natten) för då rostar den