Byta till sommardäck?

wheel-rim-254714_640

Vinterdäck datum:

Kravet är att från den 1 december (1/12) – 31 mars (31/3) ska bilen ha vinterdäck. Dubbdäck får du lov att ha mellan den 1 oktober (1/10) till och med den 15 april (15/4) och ännu längre om det fortfarande är snö och is på vägarna.

Vinterdäck däckdjup

Minsta lagliga djup på vinterdäckets mönster, för bil, ska vara 3 millimeter (mm). För fordon som väger över 3.5 ton ska däckets mönsterdjup vara 5 millimeter (mm).

Sommardäck datum

Sommardäck får du ha mellan den 1 april (1/4) – 30 november (30/11).

Sommardäck däckdjup

Minsta lagliga djup på däckets mönster ska vara 1.6 millimeter (mm).

Att tänka på vid byte mellan vinterdäck och sommardäck

  • Byter du själv så investera i en lite kraftigare domkraft än den som ingår i bilens verktygssats. Det kostar ett par hundra kronor och är väl värt investeringen. Om du inte har det så köp samtidigt en elektrisk mutterdragare med rätt bits (kostar också runt 200 kronor).
  • Orkar du inte själv byta så kan du enkelt lämna in din bil för däckbyte för en billig peng. Då ingår med största sannolikhet en mugg svagt maskinkaffe med eller utan “vitt”.
  • Märk upp däcken som du ska byta när du förvarar dem så du kan sätta på dem rätt när det är dags för byte igen
  • Passa på att rengöra dem innan du förvarar dem.
  • Smart förvaring av däcken – häng upp dem på väggen i garaget för att frigöra plats (se till att säkra upphängingen ordentligt med plugg/skruv. Det finns golvstående däckhållare om du inte har möjlighet till vägghänging.