Skäggagam

skaggagam

Skötsel av skäggagam

Skäggagam är ett fantastiskt kul djur med både personlighet och attityd. Denna ödla kommer ursprungligen från Australien och bor därför bäst i terrariet inrett med stenar och grenar. Det ska finnas möjlighet för skäggagamen att gömma sig och klättra. Viktigt är att du även tänker på att skäggagamen behöver ljus i form av UV-lysrör som avger både UV-A och UV-B. Ljus och värme uppnås genom att du sätter in ett par extra glödlampor med reflektorer samt spotlights.
Skäggagamen dricker sällan vatten, utan får i sig vatten genom maten (grönsaker) samt genom att bada i vattenskålen. Det är därför viktigt att de har en tillräckligt stor vattenskål så att de kan bada i den.
Skäggagamen äter gärna grönsaker, men även en eller annan insekt. Tänk dock på att grönsakerna måste ges till ödlan i mindre bitar (riv eller skär) eftersom den inte kan tugga själv. En rekommendation med tanke på deras oförmåga att tugga är att aldrig ge dem större bitar än det avstånd som de har mellan ögonen. Ge alltid skäggagamen en skål med grönsaker varje morgon.