Kanin

 

 Fakta om kaniner

Kanin

Kaniner är sociala och trevliga husdjur och kan vara ett alternativ till hund eller katt. De är oftast enklare och inte lika krävande som just hund eller katt. Dock så kräver det engagemang och tid att ha kanin precis som med alla andra husdjur.

Har du bestämt dig för att bli med kanin tänk på att de mår mycket bättre i grupp och försök att skaffa minst två stycken (obs: okastrerade hanar passar inte bra tillsammans). Var dock försiktig med att sätta två kaniner som inte känner varandra i samma bur.

Kaninens mat och dryck 

Tänk att en kanin är som en liten häst. Hö, halm och gräs fungerar bra och uppskattas av din gnagare!

Byt vatten varje dag.

Kaninens bur

Säkerställ att inte buren är för liten. Prata med den som säljer kaninen. Köp en bur som kaninen eller kaninerna kan ha hela sitt liv från början så du slipper införskaffa en större när kaninen blir större. Minimimått för kaniners burar (samt andra sällskapsdjur) kan du hitta i den här artikeln från Skånska Dagbladet som samlat ihop information från djurskyddslagen.

Halmgolv, hus/koja, aktiviteter/leksaker, mat/drick-möjlighet, strukturtapeter (nä stryk det, det kan vara vilka tapeter som helst), toalett. Det måste finnas grenar eller rötter i buren för kaninen att gnaga och rafsa på. Detta underhåller och slipar deras tänder och klor.

Buren får gärna stå utomhus under sommarmånaderna. Alternativt kan den vindskyddas och isoleras en smula så kan den stå ute året om.

Ålder på kaniner

Precis som med de andra husdjur så lever mindre kaniner längre än de stora raserna. Någonstans runt 8-10 år är en normal ålder och några år kortare på de största raserna.

 

Aktiviteter för kaniner

Förutom att ha leksaker och aktiviteter i kaninernas bur så låt dina kaniner komma ut ur buren någon gång om dagen. Träna kaninerna tidigt att gå i koppel så kan man ta en skön “promenad” på tomten.

Kanin-raser

Det finns en drös olika raser av kaniner. Här kommer en lista med de mest kända varianterna:

  • Hermelinkanin –  Söt och charmig liten rackare!
  • Belgisk jättekanin – Den största kaninen!
  • Vädurskaniner – Klassiska slokande öron!
  • Lejonhuvad – Liten hårboll med en “lejonman” runt huvudet!
  • Dvärgvädur – Samma som vädurskanin men i mindre format!

Varför bits kaniner

Om din kanin bits så kan det bero på flera saker. Det viktigaste är att om det sker så får man aldrig tillrättavisa en kanin fysiskt. Det fungerar inte och det kan skada din kanin. Kaniner har i sin DNA ett inbyggt flyktbeteende och att bli rädd är en stor del i deras överlevnadsinstinkt. Kaniner bits antingen när de har blivit rädda eller försöker försvara sig själv. Din kanin vill helst vara på marken och väl upplyft måste den känna sig trygg. Ett barn har ofta svårt att hålla en kanin så stadigt som det krävs för att den ska känna sig trygg vilket kan göra att den biter barnet för att komma ner på marken igen. Detta kan skada både barnet och kaninen som kanske tappas i samband med bitandet.

 Sjuka kaniner

Om det inte är synliga sår eller skador så är det svårt att se om en kanin är sjuk. En ledtråd kan vara att kaninen inte uppför sig riktigt som den brukar. Vid minsta tvekan så uppsök en veterinär. Se till att din kanin alltid är försäkrad.