Hamster

Är det dags för ert första husdjur?
Många har börjat sitt husdjursintresse med en liten gnagare som exempelvis marsvin eller hamster. Dock krävs det, som med alla djur, en del förberedelser innan du hämtar hem din nya pälsklädda kompis.

Är det ungarna som tjatar och är de enda i familjen som egentligen önskar ett husdjur kommer det troligtvis inte fungera i längden. Många är de annonser på diverse sidor med försök att hitta nya ägare till husdjur på grund av svikande intresse hos barnen (som lovade dyrt och heligt att de skulle ta hand om lilla Sigge tills han blev gammal och dog en lycklig naturlig död).
Så första rådet är att du som vuxen får utgå ifrån att det är du/ni som kommer göra jobbet och vara ok med det. Är du ok med att ni som familj blir begränsade i ert liv vid ex resor? Då behöver ni hitta en hamster/marsvins-vakt eller åka till det lokala badhuset istället.

Har ni väl kommit över steg 1 så har ni en fantastisk tid framför er med er lilla vän.

Hur gammal blir en hamster?
Räkna med 3 år, det finns för och nackdelar med det. Ansvaret för den lilla krabaten är begränsat men å andra sidan finns nedsidan med ett tårdrypande farväl inom en inte alltför avlägsen framtid.

Allergier?
Ja, dem allra flesta pälsdjur är besvärliga för allergiker. Kolla upp er innan ni skaffar ert husdjur så ni slipper tårar i efterhand när det upptäcks att någon i familjen är allergisk.

En hamster är en hamster är en hamster…eller?
Det finns massor med olika arter av hamstersläktet men det är främst 3 arter som passar som husdjur:

  • Kinesisk hamster: Denna musliknande sötnos trivs bäst som ensamhamster. Kan vara svårare att få helt tam.
  • Dvärghamster: Kan leva både som solitär eller i par.
  • Guldhamster: Troligtvis den vanligaste hamsterarten att använda som husdjur. De är energiska och fartfyllda små gynnare. Utseendemässigt kan de variera rätt mycket både vad gäller färg och längd på päls.
    Viktigt att tänka på med guldhamstrar är att de måste leva ensamma. Du kan alltså inte ha flera guldhamstrar tillsammans då de är väldigt revirtänkande.

 

Mat?

Vad äter hamstrar? Svaret är det mesta! Det mesta i påläggsvägg, frukt och grönt och såklart nytt vatten att dricka varje dag. Ge den också något att gnaga på för tändernas skull.

Obs! En del hamstrar kan utveckla diabetes eller andra sjukdomar så det är viktigt att ni hör med djuraffären eller annan kunnig på just er hamster innan ni börjar ge den mat.

Bur

Det är lagstadgat minsta mått på hur stor buren får vara. Vad som gäller för marsvin och andra pälsdjur kan du läsa på jordbruksverket.
Gör buren mysig för din gnagare, något i botten som kan suga upp spill på golvet, ett hus, en toalett. Rengör varje vecka!