Rosor

rosor

Skötsel av rosor

Ros som snittblomma
Rosor är klassiska snittblommor som gör sig väldigt bra inomhus och är enkla att hantera med dessa tre skötsel-råd:

  • Välj de rosor som är på väg att slå ut i affären.
  • Rosor gillar att stå i ljummet vatten.
  • Om du orkar, snitta rosorna och ge dem nytt vatten varje dag. Rosorna kommer att leva längre.

 

Skötsel av rosor i trädgården
Rosor ska planteras på hösten runt slutet av september och under oktober. Detta är en generell tumregel och bor man på kallare breddgrader så kan det vara bättre att vänta tills våren är i antågande.

Rosor trivs väldigt bra både i rabatten och i kruka. Min erfarenhet av rosor är att man kan placera dem mer eller mindre var som helst och dem trivs. Det finns dock en uppsjö rosor så vill man vara på den säkra sidan så välj en ros som har de egenskaper som passar där du vill placera rosen. Tänk på att storleken på olika sorters rosor varierar så säkerställ att din placering passar en fullvuxen växt.

Beskärning av rosor
Rosor beskärs varje vår. Rosor kan och ska man misshandla rätt bra. Man kan säga att det är en bdsm-blomma. Det är nämligen så att kraftigt beskurna skott ger i sin tur ännu bättre skott.

Börja med att ta bort skott som inte klarat sig (tyst minut….). Leta sedan upp en förgreningarna där de nya skotten kommer och beskär ca 2 cm OVANFÖR det befintliga skottet. Beskär du UNDER skottet så faller lite grann hela idén med att ha blommor i trädgården…

Liksom alla andra blommor uppskattar din ros gödning men det är bara om du orkar. Mina klarar sig mer än hyggligt ändå.