Pelargon

pelargon

Skötsel av dina pelargoner

Jag får erkänna att jag inte är så förtjust i pelargon som blomma. Jag kan väl till och med sträcka mig till att kalla den för småful. I min, kanske något fördomsfulla, inre bild så passar den i och för sig väldigt bra in i en trädgård hos en glad pensionär som har kafferep?

Den uppfyller heller inte min andra önskan om att vara lättskött. Visst, när jag är några år äldre så kommer jag säkerligen ha en liten odling pelargoner lagom blomstrande till mina kafferep. Vem vet, Vi får helt enkelt se.

Skötsel pelargon i kruka eller i rabatt
Pelargon är en riktig soldyrkare. Vad många inte vet är att pelargonen mycket väl kan planteras i rabatten (varför man nu skulle vilja göra det). Enligt pelargon-skolboken bör man placera sin vackra (?) nyinköpta pelargon i ett något skuggigare läge först och sedan successivt vänja den vid solen. Pelargonen kan annars bränna sig och få fula blad. Nu har ju jag inte några pelargoner men OM så vore fallet hade jag köpt några extra pelargoner och placerat dem där jag önskar ha dem. Om några hade bränts och vissnat så var det helt enkelt inte meningen att dessa skulle vara i min trädgård.

Om det å andra sidan regnar för mycket kan de bli fula i blommorna av det. Likaså om du väljer att försöka övervintra dina pelargoner så ska de ha liiiiite vatten annars dör dem. Får dem liiiite för mycket dock, ja då dör de av det med.

Pelargoner vill också ha rikligt med gödning och flera gånger under sommaren.

Nä med facit i hand så känns det inte som det blir några pelargoner för mig, jag får helt enkelt köra kafferep utan dessa istället.