Novemberkaktus

Novemberkaktusen har blivit en favorit hos många, kanske beroende på att man med lite kärlek kan få den att blomma upp till två gånger på en säsong. Dessutom fås den i en variation av färger, t.ex. cerise, röd och vit men man kan även hitta ljusrosa eller till och med tvåfärgade.

Under själva blomningen bör Novemberkaktusen placeras ljust men dock ej i direkt solljus. Det är här dina fönster i norrläge kommer till bra användning. Generellt vill Novemberkaktusen dock helst inte utsättas för förändringar, så en bra idé är att inte hålla på att vrida på krukan när den väl börjat få sina blomknoppar eftersom vinkeln på ljuset då förändras.

Tänk på att inte vattna för mycket, jorden ska vattnas sparsamt och torka upp emellan då växten tenderar att ruttna om den står i fuktig jord konstant. Det bästa är att vattna underifrån. Under själva blomningen är det dock viktigt att tänka på att ha en jämn bevattning och jorden behöver inte torka upp helt mellan vattningarna. Man får gärna ge lite extra näring under blomningen.

En del upplever problem med sina Novemberkaktusar. I affären hittar de ett praktexemplar som bara efter någon dag hemma börjar tappa både blommor och knoppar. Redan vid transporten hem från affären gäller det att skydda blomman mot kyla genom att packa in den ordentligt. Dessutom så gillar Novemberkaktusen inte ljussättningen förändras utan önskar ha samma ljus som där den växte tidigare. Trots att Novemberkaktusen kan tappa sina blommor och knoppar om den utsätts för ovanstående så få inte panik – den kommer att blomma igen.