Fredskalla

Fredskalla (Spathiphyllum alana)

Det är många som känner till fredskallan för dess luftrenande egenskaper. Det är inte ovanligt att du hittar den just i kontorslandskap där behovet av ren luft kanske är än mer påtagligt. Dock så har fredskallan även den egenskapen att den faktiskt också ser trevlig ut, till skillnad från många andra nyttoväxter.

Fredskallan är en tålig krukväxt som med sina härligt gröna blad och vackra vita blommor har blivit en av de vanligaste krukväxterna i våra hem. Den blommar året om och är snabbväxande även vid placering på mörkare platser. Däremot så utvecklar den fler blommor om den placeras ljust. Allra bäst trivs Fredskallan dock i ljusa till lite skuggiga fönster.

Fredskallan gillar att bli genomvattnad, vilket du lättast gör genom att använda en ytterkruka utan hål i botten. På detta sätt kan du lätt fylla på rikligt med vatten utan att du riskerar att det rinner över. Vid vattning bör ljummet vatten användas och jorden bör torka upp innan du väljer att vattna igen. Den får dock inte torka ut helt för då ser bladen uttorkade ut och växter förlorar sin fräschör.

Fredskallan tycker om att bli duschad med ljummet vatten någon gång i månaden, så håller sig bladen finare längre. Dessutom blir plantan bättre på att rena luften när bladen hålls fria från damm. Fredskallan gillar helt enkelt inte torr luft, så om du inte orkar flytta in den i duschen blir den även tacksam för en dusch med en sprayflaska på plats. Tänk på att inte duscha/spraya den för hårt för det gillar inte bladen.

Man kan välja att ge Fredskallan lite näring varannan vecka under vår, sommar och höst men under vintern endast en gång per månad.

Om du önskar plantera om plantan för att den t.ex. har blivit för tät så ska du göra detta på våren. Om du önskar kan du passa på att dela plantan vid omplanteringen, så får du fler exemplar.

Fredskallans blommor, vilket är de små prickarna som sitter längs blomkolven, är väldigt hållbara. När de övergår i grönt så kan du med fördel dra bort dem för att underlätta för att nya blomknoppar ska komma. Men det går även bra att låta dem sitta kvar tills de har vissnat.