Amaryllis

Amaryllis latinska namn är Hippeastrum hortorum och den tillhör föga förvånande Amaryllisfamiljen. Det är en perenn (återkommande blommor) och finns i alla möjliga varianter. Den är uppskattad i juletider och går att rädda efter att julen är slut (läs mer nedan).

Amaryllis som snittblommor

  • Amaryllis tycker bäst om att stå i kallt vatten, byt med några dagars mellanrum
  • Snitta längs med stjälkarna innan du sätter dem i vas
  • Ett tips är att sätta en gummisnodd runt stjälkarna för längre hållbarhet

Nyplantering
Lägg ner några lecakulor i din snyggaste kruka.
Fyll till hälften med jord och släng därefter ner löken (hatta inte med löken utan visa vem som bestämmer).
Dränk krukan med ljummet vatten. Släng med lite växtnäring i vattnet om du vill.

Amaryllis vill stå ljust och varmt och götta till sig i någon eller några veckor. Under denna tid så vattnar du bara sporadiskt tills de första skotten syns. Då kan du öka bevattningen något.

 

Plantera ut Amaryllis i trädgården

Amaryllis är inte en vanlig trädgårdsblomma men med lite tur kan den överleva en utesejour. Den  kräver frostfritt (och gärna några grader till) innan den kan släppas ut i frihet på grönbete. Plantera amaryllisen på ett ställe som har lä. Vattna sporadiskt och håll tummarna.

 

Rädda löken på din jul amaryllis

Amaryllis hör julen till. En vacker flerstängslad röd amaryllis är för mig en rejäl julstämningshöjare.  När julen är över kasta då inte ut din amaryllis med julgranen.

Klipp istället bort blommorna. Klipp dock bara ner blommorna, stängslarna låter du vara kvar. Låt dem vissna ner rejält. Efter det kan du börja vattna den regelbundet igen (se ovan under Nyplantering).

   

Det går att rädda löken från din jul-amaryllis