Palettblad

Palettblad 

Palettblad har åter igen börjat dyka upp som en favorit i de svenska hemmen. Kanske beror det på dess fantastiska färgskiftningar i kombination med att den är så lättskött eller så är det helt enkelt beroende på att den är så lätt att ta sticklingar på och förökar sig därefter. För visst är det trevligt att både få ge och ta emot sticklingar från dina vänners växter.

Palettblad som ursprungligen kommer från sydöstra Asien har det vetenskapliga namnet Solenostemon scutellarioides, men hette tidigare kort och gott Coleus. En del personer refererar till växten som antingen Nässelblomma, Rumnässla eller Nälla.

Palettblad kan inte bara användas som krukväxt inomhus utan går även utmärkt att plantera ut. Väljer du att flytta ut den så kan du i princip sätta den var du vill. Den trivs i både kruka och rabatt och anpassar sin storlek efter storleken på planteringsplatsen. Det finns vissa sorters palettblad som kan bli mer än en meter på både höjden och bredden!

Palettblad ska placeras ljust och luftigt, men helst inte i ett söderfönster då bladen riskerar att få brännskador. Däremot så är ljuset viktigt för att just utveckla den fantastiska färgen som är så karaktäristisk. Desto mer ljus desto intensivare färg får växten. När växten placeras för mörkt så mattas däremot färgen av.

Det är en törstig blomma men den visar själv väldigt tydligt när den behöver vattnas då bladen blir aningen hängiga när jorden är för torr. Men den visar snabbt hur tacksam den blir över vattning och bladen återfår sin spänst så snart jorden blivit fuktig igen. Du ska helt enkelt vattna ofta, men inte för mycket då jorden endast behöver hållas fuktig.

Köper du ditt palettblad tidigt på säsongen så brukar den växa en hel del i början vilket innebär att du kan behöva plantera om eller ut den för att den ska må bra. En annan viktig sak är att knoppa av blommorna direkt när de dyker upp, annars kan bladen förlora sin fina färg då blomman tar all energin från växten.

Om du har valt att plantera ut ditt palettblad så tänk på att den är mycket frostkänslig så du bör ta in den i god tid innan nattfrosten kommer. Under vinterförvaringen bör man vattna väldigt lite och förvaringen ska vara ljus och sval, dock ej under 10 grader. När våren kommer så gäller det att klippa ner växten ordentligt annars kommer det inga nya skott.

Har man inte plats eller lust att vinterförvara sitt palettblad så kan man istället välja att ta sticklingar från den i slutet av säsongen. Sticklingarna kan man enkelt förvara på i sin fönsterkarm, men än bättre är om man har möjlighet för att ha dem under ett växtljus.

Önskar du föröka ditt palettblad genom att ta sticklingar så kan du göra detta från tidig vår till sen höst. Det är enkelt gjort genom att klippa av en topp med cirka sex blad. Man nyper sedan bort det nedersta bladparet och sätter sticklingen i en kruka med blomjord. Det tar inte mer än ett par veckor för sticklingen att bilda rötter och när palettbladen först börjar växa ska du vara redo med en större kruka för omplantering. Ett palettblad kan behöva planteras om flera gånger under en och samma säsong.